Бањалука европски град спорта 2018. године

Град Бањалука проглашен је вечерас у Бриселу за европски град спорта 2018. године, као један од 23 европска града који су се окитили овим престижним признањем, намијењеним популаризацији бављења спортом.

Бањалука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом и уједно једини ван Европске уније који ће носити овај назив у 2018. години.

Престижно признање, које додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, у Европском парламенту у Бриселу, у име града примио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Послије уручења, градоначелник Радојичић изјавио је да ће град Бањалука са своје стране учинити максималне напоре у идућој години како би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популаризацијом бављења спортом међу дјецом школског узраста.

„Ово је велика ствар и за међународну афирмацију града, поготово што цијела БиХ, па тако и Бањалука, у европској јавности још увијек носи терет посљедњег рата. Данас ту слику, кад је ријеч о Бањалуци, покушавамо промијенити наметањем у први план прича о култури, спорту и побољшању пословног окружења“, рекао је Радојичић.

Он је додао да ће Бањалука, захваљујући овом признању, дати додатни вјетар у леђа недавно усвојеном програму развоја спорта на подручју града, којим се у први план ставља развој спорта међу дјецом школског узраста. Према његовим ријечима, Европска федерација је приликом разматрања апликације за ово признање посебно позитивне оцјене дала новом програму за развој спорта.

„Наш циљ је да у години пред нама развијамо спортску базу, дајући подршку развоју школског спорта. Конкретно, град ће финансирати спортске програме у школама, стављајући фокус на дјецу у узрасту до шестог разреда. Са школама ћемо развити посебне програме са наставницима физичког васпитања о додатним спортским активностима које би биле бесплатне за ту дјецу. Другим ријечима, град би плаћао додатне спортске програме, а они који би се по истеку програма даље одлучивали на бављење спортом, били би усмјеравани према спортским клубовима“, навео је Радојичић.

Поред Бањалуке, титулу европског града спорта за 2018. годину понијела су још 22 града, и то сви из земаља чланица ЕУ. Од земаља бивше Југославије, признање је, поред Бањалуке, отишло и словеначком Марибору.

Учешће у највећој мрежи градова спорта, подсјетимо, доноси бројне погодности као што су регионална и европска препознатљивост, али и прилика да град учествује у бројним конкурсима за средства ЕУ када је у питању спорт.

Град Бањалука се на кандидатуру за европски град спорта одлучио слиједећи примјере бројних европских градова који су у прошлости остварили значајне бенефите од ове титуле.

Од 2007. године, откад се додјељује ово признање, забиљежени су примјери бројних градова који су послије стицања овог признања знатно подигли ниво спортских активности, али и привлачења нових инвестиција.

Међу најуспјешније примјере спадају словачке Кошице, које су као европски град спорта 2016. године успјеле да на основу тога привуку око 10 милиона евра нових инвестиција, али и италијански Торино, који је у години кад је био град спорта успио да организује више од хиљаду спортских догађаја.