ДАН РАДИЈА

Широм планете 13. фебруар обележава се као Дан радија. Генерална конференција УНЕСЦО-а је на свом 36. заседању 2011. године прогласила 13. фебруар за Светски дан радија. Изабран је баш овај датум јер је на тај дан 1946. године први пут емитован програм Радија УН.

Светски дан радија обележава се по седми пут, под мотом “Радио и спорт”. У савременом дигиталном свету радио остаје најдоступнији медиј који може да се слуша у свим деловима света. За УНЕСЦО Светски дан радија је својеврсно признање користи коју радио доноси човечанству већ више од стотину година.

Обиљежавање Свјетског дана радија има за циљ да повећа свест јавности и медија о значају радија, да подстакне доносиоце одлука да се успостави и обезбеди приступ информацијама путем радија, као и да се унапреди мрежа и међународна сарадња између радио емитера. Радио допире до свих слојева становништва и може да се искористи за допринос у образовању, култури, политици, међусобном разумевању, забави, али помоћи људима у разним животним ситуацијама, попут временских непогода и природних катастрофа, јер за вријеме кризе радио постаје “појас за спасавање” за погођено становништво.

Никола Тесла је званични проналазач радија. Он је први развио и објаснио начин за производњу радио фреквенција, принцип усаглашених резонатних кола у предајној и пријемној антени и јавно представио принципе радија и пренос сигнала на велике даљине. За овај свој проналазак 1897. године добио је патент бр. 645576 за уређај описан као „бежични пренос података“.