ХД ВИНИЛ УСКОРО НА ТРЖИШТУ?

У наредне три године винил би се могао знатно промијенити.

Већ смо добили ХД телевизоре и Блу-раy (Blu-ray) ДВД-ове, а винил који је досегао продају од 9 милиoна у првој половини 2015. године у скорој будућности могао би стићи у ХД-у, ако је судити по Дигитал Мусик Неwсу (Digital Music Newsu).

Патент аустријске творнице Ребеат Дигитал(Rebeat Digital), који ако прође успјешно могао би донијети винил који има 30 посто већи капацитет и који је 30 посто гласнији. Патенти за САД и остале земље бити ће поднесени мало касније.

‘ХД Винyл’ бити ће произведен кроз 3Д топографско мапирање и уз помоћ ласерске технологије, а сами процес би могао бити знатно бржи, чак 60 посто бржи од садашњег процеса. Осим тога требао би бити 50 посто јефтинији од винила који настају кориштењем старих преша.

„Прилагодили смо размак између утора, исправит ћемо и радијалне/тангенцијалне погрешке и оптимизовати ћемо фреквенције. Могло би се рећи да се базирамо на топографске податке, што је потпуно другачији приступ.“, изјавио је Гуентер Лоибл(Guenter Loibl), извршни директор Ребеата(Rebeata).

Но, најбоља ствар од свега је што нећете морати куповати нове грамофоне, јер ће ХД винил бити компатибилан с већ постојећим грамофонима.