На данашњи дан 1903. Американци добили базу Гуантанамо од Кубе

На данашњи дан 1903. године амерички предсједник Theodore Roosevelt потписао је споразум којим су Сједињене Америчке Државе у најам добиле подручје код залива Гуантанамо на Куби.

Данас тамошња америчка база држи титулу најстарије прекоморске базе САД-а, а уједно је и једина америчка војна инсталација на територији државе с којом САД нема дипломатске односе.

Подручје под америчком контролом код Гуантанама простире се на отприлике 117 четворних километара (11,700 хектара) тла и воде.

Занимљиво је да се америчка база код Гуантанама налази се на улазу у залив, а унутрашњи дио истог залива под кубанском је контролом. Дапаче, град Гуантанамо, по којем се зове залив, не припада САД-у, него Куби. Иначе, позната кубанска пјесма „Гуантанамера” добила је име управо по Гуантанаму (појам „Гуантанамера” означава жену из Гуантанама).

Зао глас свјетске јавности  везан је за 136 затвореника који тренутно живе у бази која није смјела бити кориштена за било што осим за точење горива. На овај начин Washington је директно прекршио уговор о изнајмљивању које траје већ 115 година.