Прикупљено 93.000 потписа за доживотну казну затвора

Протекле седмице, широм Србије прикупљани су потписи за измену Кривичног законика, то јест увођење казне доживотног затвора за силоватеље и убице деце. У Фондацији "Тијана Јурић" кажу за РТС да су до сада прикупили 93.000 потписа, а очекују да тај број буде већи – када стигну потписи из свих 40 градова у којима су грађани могли да подрже ову иницијативу.

Да би предлог измене закона ушао у парламент потребно је најмање 30.000 потписа.

Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и отац убијене Тијане, каже да формулари са потписима подршке доживотној казни затвора још пристижу.

„До сада смо добили 93.000 потписа, то је оквиран број. Наредних дана ће још пристизати потписи и очекујемо да тај број буде много већи“, рекао је за РТС Игор Јурић.

Истиче да је изузетно задовољан акцијом прикупљања потписа за измену Кривичног законика.

„Ово је за нас велика победа. Захваљујем се грађанима од Суботице до Врања који су били део наше приче и сигуран сам да ово неће бити задња прича“, рекао је Јурић.

Када се прикупе сви потписи, покретачи ове иницијативе однеће их у парламент.

„Очекујемо подршку парламента, подршку свих странака. Ово није политичка прича, ово је прича нас родитеља и надамо се да ћемо имати разумевање наше владе“, рекао је Јурић.

У иницијативи се захтева да се доживотна казна затвора уведе за најтеже облике тешких кривичних дела каква су – убиство детета, малолетника или трудне жене. Такође, тражи се да Народна скупштина усвоји и предлог да такви осуђеници немају право условног отпуста.

Акција Фондације „Тијана Јурић“ мотивисала је значајан број волонтера у сваком граду, као и родитеље који су на трагичан начин изгубили децу.

„На овај начин грађани су изнели јединствен став и рекли да тренутна максимална казна од 30 до 40 година за најтеже облике тешких убистава деце, није довољна“, саопштено је из Фондације.

Како је наведено, потписи би били још бројнији да лоше временске прилике у претходних седам дана нису спречиле велики број грађана да изађу на штандове.

„Захвалан сам сваком волонтеру који је био део наше иницијативе. Показали су једну велику одлучност и пожртвованост коју ми знамо да ценимо и поштујемо. С друге стране, родитељи настрадале деце који су такође волонтирали, показали су своју невероватну снагу тиме што после свега што им се десило, желе да се боре за другу децу у овој држави. То је та одговорност о којој непрестано говоримо“, поручио је Јурић.