Сабор Србију означио као агресора, српски заступници уздржани

Усвајање спорног Закона о правима хрватских бранитеља из Домовинског рата, у којем се Србија означава као агресор на Хрватску уз помоћ оружане побуне дела „српског пучанства”, само ће додатно нарушити односе између две државе и криминализовати српску заједницу у Хрватској, каже Милорад Пуповац, председник Самосталне демократске српске странке.

„Овакав закон само нарушава крхко поверење и разбуђује трауме код људи. А не треба заборавити да су Срби у Хрватској, као и Срби у другим деловима бивше Југославије, много страдали у ратном распаду заједничке државе”, објашњава Пуповац за „Политику”.

Заправо оно што је Хрватска 2000. године написала у Декларацији о домовинском рату, нашло је место у новом Закону о правима бранитеља: „Хрватски бранитељи из ’домовинског рата’ бранили су и одбранили Републику Хрватску унутар међународно признатих граница од оружане агресије коју је извршила Србија, Црна Гора, Југослoвенска народна армија с оружаном побуном дела српског пучанства у Републици Хрватској”.

За Србију споран закон о бранитељима усвојен je само дан након изрицања пресуде „Прлићу и другима”, када је генерал Слободан Праљак попио отров, па је то, вероватно, разлог што је некако неприметно у јавности прошло – да међу петнаест гласова против усвајања овог закона није било гласова представника СДСС-а. Троје саборских посланика из редова ове странке, која подржава владу Андреја Пленковића – Милорад Пуповац, Борислав Милошевић и Драгана Јецков – било је уздржано, а из њихове посланичке групе није упућен ниједан амандман на текст Закона, што је Танјугу потврдио Борислав Милошевић. „Нисмо поднели ниједан амандман, а закон је усвојен са 93 гласа”, рекао је Милошевић.

Лидер СДСС-а каже да разуме јавност у Србији која није благонаклоно прихватила то што су три српска посланика била уздржана приликом доношења овог закона, али би волео и да разумеју положај његове странке у Хрватској. Он је за РТС поручио да то што су били уздржани на гласању може значити и да су били против. Пуповац за „Политику” објашњава да се нису одлучили да уложе амандмане на закон, за који су и пре два месеца јасно рекли да је неприхватљив – пре свега због атмосфере која је владала у Сабору због изрицања хашке пресуде генералима из Херцег-Босне, али и онога што је Слободан Праљак урадио у судници.

„Имали смо припремљене различите поступке у вези са тим законом. Али, цела атмосфера је била таква да су шансе да било шта у том погледу направимо биле, не слабе, него никакве. Наши потези не да не би наишли на било какво разумевање, већ би само изазвали додатно ширење непријатељства према нашим заступницима и Србима у Хрватској”, прича Пуповац и додаје да је и то што су и пре усвајања закона покушавали да са појединим посланицима из Моста и других клубова промене спорне формулације у закону у јавности коришћено да се нападају Срби и СДСС.

Председник Србије Александар Вучић оценио је, гостујући у „Ћирилици” на ТВ Хепи, да Закон о правима хрватских бранитеља не одговара истини и не доприноси међудржавним односима две земље. Вучић је навео да је људе из ЕУ на састанку коме је присуствовао амбасадор Хрватске питао и шта очекују од Србије. „Питао сам и шта очекујете од нас, немогуће је да и то прећутимо. Убацили сте Србе у закон, а нама све што можете да замерите пише у новинама, овде (у Србији) пишу у новинама, а овде (у Хрватској) пише у закону… И интересује ме шта кажу председник и премијер (Хрватске)”, рекао је Вучић.

Пуповац истиче да је неуобичајена пракса да се у нормативни текст уврсти и питање историјских чињеница о којима би тек требало да се расправља у академским и у другим заинтересованим јавним круговима. Стога се овим законом ствара нека врста нормативног упоришта за све који живе од нетолеранције и шире мржњу према Србима. На питање да ли ће и даље пружати подршку влади Андреја Пленковића, Пуповац каже да у странци још нису разговарали о тој акумулацији оптерећења која су се накупила у последњих неколико недеља. „Све ово што се последњих недеља десило, од односа према последњој хашкој пресуди, па до усвајања закона, представља озбиљно оптерећење. Како за рад СДСС-а, тако и за нашу сарадњу с партнерима из власти”, каже Милорад Пуповац.