СДС обиљежио Дан Републике Српске у Брчком

ОО СДС Брчко данас је  обиљежио 9. јануар Дан Републике Српске у Брчком полагањем вијенца и одавањем поште свим онима који су учествовали у стварању Републике Српске.

И поред веома хладног времена чланство странке у Брчком се одазвало позиву и увеличало Дан када је створена Република Српска.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.

Урош Војновић, предсједник брчанског СДС-а, свим држављанима Републике Српске из Брчког данас је честитао Дан Републике Српске.

„Ми смо се данас окупили како би обиљежили четврт вјека од постојања наше Републике Српске те да се подсјетимо на наше борце који су дали свој живот бранећи српски народ на овим просторима“ – наглашава Војновић.

Војновић додаје да на овај начин СДС одаје поштовање Републици Српској која је најзначајнија тековина српског народа западно од Дрине.

Петар Субашић, посланик СДС-а у првом сазиву Народне скупштине Републике Српске из Брчког и један од политичких актера тих дешавања данас каже да Република Српска има неприкословено право да слави дан свог настанка, а то је 9. јануар.

„У том тешком времену ми смо били принуђени да формирамо Скупштину српског народа у БиХ зато што су представници бошњачког и хрватског народа нас стално прегласавали и такво стање се више није могло одржати“ каже Субашић.

Наглашава да је тада укинута демократија те да су права једног конститутивног народа била угрожена.

„Из тих кризних ситуација ми смо били одлучни да формирамо Републику Српску“ – наглашава Субашић.

Он додаје да је народ рекао шта мисли о прослави Дана Републике Српске изласком на референдум гдје је подржан 9. јануар.

Субашић је на крају изразио своје незадовољство садашњим статусом бораца ВРС који су у тешкој социјалној и економској ситуацији.

Дружење чланства СДС-а у Брчком настављено је у хотелу „Јелена“ гдје су подјељени страначки календари за 2017. годину.