„Српска страна тражи корекцију границе са БиХ на четири тачке“

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да ће питање разграничења Србије и БиХ бити на дневном реду данас у Београду, а члан Комисије БиХ за границе Жељко Обрадовић каже да српска страна тражи корекцију граничне линије на четири локације – хидроцентрале Зворник и Бајина Башта, подручје проласка пруге Београд–Бар и подручје општине Рудо.

Жељко Обрадовић напомиње за портал Кликс да су представници Босне и Херцеговине и Србије још у јулу 2002. године прихватили извештај заједничке стручне групе за идентификацију граничне линије између две државе и тиме потврдили своју сагласност и парафирали уговор о граници.

„Колеге из Србије су, међутим, одбиле да потпишу карте 1:25000 с уцртаном идентифицираном границом и тражили су да се изврши корекција граничне линије на четири локације. То су подручја хидроцентрала Зворник и Бајина Башта, подрчје проласка пруге Београд–Бар и подручје опшине Рудо“, навео је Обрадовић.

Објашњава да се не може говорити да је граница између Босне и Херцеговине и Србије спорна, јер је то већ усаглашено.

Може се, каже Обрадовић, само говорити о захтевима представника Србије за корекцију граничне линије на споменутим локалитетима који су на територији Босне и Херцеговине.

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак за портал Кликс каже да је питање разграничења две државе сигурно бити тема данашњих разговора у Београду.

„Било би добро када би се постигао договор о томе. Била би то једна снажна порука будућег пријатељства и олакшања у односима између Босне и Херцеговине и Србије, али и између бошњачког и српског народа“, истиче Црнадак.

Указао је да, према информацiјама које има, на састанку у Београду неће доћи до усаглашавања у вези с границом између Босне и Херцеговине и Србије.