Тузлански кантон повећава минималац?

Министарство за рад и социјалну политику ТК најавило је данас одређене активности у договору са послодавцима како би повећали минималну плату у ТК у реалном сектору, а све како би био спријечен одлив радне снаге.

Евидентно је да послодавци имају све више проблема са радном снагом, јер људи одбијају радити за мале сатнице и углавном одлазе у западну Европе. Тузлански кантон се не жели више ограничити на стање у Федерацији већ жели покушати повећати најнижу плату како би се зауставио одлазак младих.

„Ово није ништа предизборно. Покушавамо нешто и имамо добру вољу послодаваца. Свјесни смо да ћемо, ако се овако настави, остати без квалификоване радне снаге, без стручњака, а онда ћемо морати увозити радну снагу. Онда ћемо морати плаћати двије или три хиљаде“, рекао је Зоран Јовановић, министар за рад и социјалну политику ТК.

Ово министарство предлаже да најнижа плата буде просјечна плата остварена у ТК за 2017. годину у износу од 770 марака. Занимљиво је да десет фирми које остварују највећу добит у БиХ дају радницима најмање плате, односно 380 или 440 марака.

Повећање сатнице, односно, плате у ТК био би договор између Економско-социјалног вијећа, синдиката, послодаваца и Владе ТК, најавио је министар.