Вандали прекречили билборде у Брчком уз дан Републике Српске

Слогани “Мисли на отаџбину – својим кораком”, уз детаље с грбом и заставом Републике Српске, постављени на билбордима у Брчком уз Дан Републике, осванули су 10. јануара “уредно” обојени бијелим јуполом с траговима који говоре да су се молери на све три добро освијетљене локације, ипак понашали комотно и расипнички.

Скрнављене било ког обиљежја је за осуду јер разграђује укупне односе сва три равноправна народа у Брчко дистрикту, оцјене су водећих политичара у брчанској Влади.

„Ми градимо друштво толерантних односа и пуне равноправности свих и у том смислу смо увјерени да је ово изоловани инцидент. Не може бити привилегија било код народа да слави или било коме не дозволи прославу значајних догађаја и датума, то је право једнако за све. Вјерујем Полицији да ће ефикасно поступити и идентификовати вандале који су бацили ружну сјенку на један заиста достојанствен догађај“, рекао је градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић (СНСД).

Његов замјеник Анто Домић (ХДЗ) сматра да овакви поступци разграђују односе у дистрикту.

„Свако скрнављење симбола, без обзира да ли су они вјерски, национални или културни и ком народу припадају, заслужује осуду јер нам је свима циљ да толеранцију награђујемо а никако да је разграђујемо. Изненађен сам јер смо, очито, били у заблуди да смо овакве поступке превазишли“, нагласио је Домић.

Предсједник Скупштине и СДА у Брчком, Есед Кадрић, је одбио коментарисати инцидент а у Полицији су потврдили да су запримили дојаву, обавијестили Тужилаштво и отворили истрагу о догађају.