Влада Брчко дистрикта БиХ окончала 28. редовну сједницу

Влада Брчко дистрикта БиХ окончала је данас 28. редовну сједницу на којој је примила к знању Информацију о реализацији пројекта "Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења ЦЕБ II пројекат".

Замјеник градоначелника Брчко дистрикта БиХ Анто Домић подсјетио је да је Влада прије шест година започела поменути пројекат који се финансира средствима Развојне банке Савјета Европе, с циљем затварања колективних смјештаја за избјегла и расељена лица и успостављања концепта социјалног становања.

„Године 2011. је урађена процјена да је за затварање колективних смјештаја у Брчком неопходно 1 470 000 евра. У међувремену је Рзвојна банка Савјета Европе пооштрила критеријуме у смислу квалитета градње и комуналне инфраструктуре, што је поскупило извођење радова и прва процјена средстава је сада недовољна. Схватили смо да само за Прутаче треба дупло више средстава него што смо одобрили, а да бисмо на осталим локацијама могли почети радити. То је постао проблем и предмет расправе на Влади из разлога што се цијени да су Прутаче важне зато што је тамо најтежа ситуација. Имајући у виду да треба што прије ући у посао Влада Брчко дистрикта БиХ је донијела закључак да се хитно обави разговор са Развојном банком Савјета Европе и затраже додатна средства како бисмо у исто вријеме покушали рјешавати све центре, а ријеч је о Прутачама, Буквику, Брки и Церику. Надам се да ће нам банка изаћи у сусрет и прихватити наше разлоге и специфичну ситуацију те да ћемо добити новац, с обзиром да су средства повољна“, објаснио је замјеник градоначелника.

С обзиром да сједници Владе нису присуствовали чланови који имају афирмативне гласове Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању у Брчко дистрикту БиХ је пребачен на дневни ред 29. редовне сједнице као и Приједлог одлуке о задужењу Брчко дистрикта БиХ по пројекту „Лука Брчко“.

Предлагач Нацрта закона о измјенама и допунама закона о фискалним системима Дирекција за финансије је предложила да се и ова тачка дневног реда пребаци на наредну сједницу Владе с обзиром да се о истој није изјаснио Економско-социјални савјет Брчко дистрикта БиХ.

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је Одлуку о прихватању приједлога Полиције Брчко дистрикта БиХ о реконструкцији Полицијског одбора и примила к знању Информацију о потреби парцелисања за насеља Брка, Буквик и Церик у оквиру реализације пројекта „Затварање колективних центара и алтернативног смјештаја пружањем јавних стамбених рјешења – ЦЕБ пројекат“ уз закључак да се пронађе рјешење за насеље Прутаче.